top of page

            NICOLAE MANEA

Nae Manea, simbolul Rapidului! A fugit din spital şi a bătut Steaua!

Simbolul giuleştenilor a fost internat cu forţa pentru a nu juca împotriva rivalilor din Ghencea, dar a "evadat" şi i-a învins pe stelişti.

În 1975, când Rapid şi Steaua urmau să se dueleze în penultimul act al Cupei României, Manea s-a confruntat cu nişte piedici. „M-au internat cu forţa ca să nu joc. Un general m-a ameninţat că fac puşcărie dacă fug. Actuala soţie m-a aşteptat cu un taxi la Gara de Nord. Am sărit gardul spitalului în pijamale şi halat şi am fugit la stadion“, povestea mai demult el. După acel meci, giuleştenii aveau să dispute finala cu Universitatea Craiova şi să cucerească trofeul.

În 1982, pe când formaţia vişinie activa în eşalonul secund, Rapid a disputat un meci cu Petrolul, chiar pe stadionul Stelei, în Ghencea. Jucătorii celei dintâi formaţii au câştigat, împinişi probabil de prezenţa celor 35.000 de spectatori, adunaţi la ora 11, când s-a desfăşurat partida. ˜„După meci am auzit că giuleştenii mei ar fi strigat «Steaua şi Rapid se iubesc la infinit»“, povestea Manea despre o scandare care astăzi poate fi pomenită doar într-o notă ironică.

Nicolae Manea se întoarce în Giulești ca să salveze Rapidul. Nici că se putea mai bine pentru giuleșteni. Sânge vișiniu, inimă neînfricată. Un om pentru care a contat doar un nume: Rapid. În 1975 și-a riscat viața fugind din spital ca să joace contra rivalei de moarte, Steaua. O declarație de dragoste pentru clubul unde s-a remarcat ca fotbalist. Nae Manea, omul care a fost lângă Rapid și la bine și la greu. Ca jucător, ca antrenor, ca președinte, pe orice post. Manea nu vine cu mâna goală. Noul șef al Rapidului a anunțat deja că un grup de investitori este gata să se implice financiar pentru a reda culorilor „alb-vișinii” strălucirea de altădată. Poate fi un nou moment de cotitură în istoria pe cât de tumultoasă pe atât de frumoasă a grupării de lângă Podul Grant.

Nicolae Manea este un nume respectat de toată suflarea rapidistă. Mereu lângă Rapid. Cam așa se poate descrie, pe scurt, cariera sportivă a omului care vine să readucă clubul giuleștean acolo unde îi este locul: în Liga 1!
O întâmplare din 1975 descrie, cum nu se poate mai bine, legătura de sânge care există între Nae Manea și Rapid. La 18 ani, în urma unui control medical, s-a descoperit că avea hepatită. Un an de zile n-a mai jucat pentru Rapid. Înaintea semifinalei de Cupă cu rivala de moarte, Steaua, Armata a descoperit fișa medicală și l-a internat forțat în spital ca să nu joace. A fugit de acolo și a ajutat la victoria cu 7-6 (după executarea loviturilor de la 11 m) a Rapidului. În finală, Rapid a cucerit Cupa României!
Un episod de viață care descrie exact relația naturală care s-a creat între Manea și Rapid. În fotbal contează. Unde dragoste nu e, nimic nu e. Vineri este anunțată prezentarea oficială. Apoi începe munca. Revenirea Rapidului pe prima scenă fotbalistică a țării este prioritatea principală.
Înainte de toate, misiunea președintelui Manea este de a asigura stabilitatea financiară la club. Nu va fi ușor însă faptul că se bazează pe un grup de investitori demonstrează că are o strategie bine pusă la punct. Exact ceea ce doresc și suporterii. Nicolae Manea, un rapidist pursânge pentru… Rapid!

NICOLAE MANEA PLEACA IN GALERIA DIN CERURI A RAPIDULUI , PREA DEVREME ... 15 AUGUST 2014 DOLIU NATIONAL PENTRU TOTI RAPIDISTII, DRUM BUN NAE !

Inainte de a pleca în Franţa la recomandarea lui Mircea Sandu, Manea a făcut un control medical la Spitalul Militar. După ce s-a manifestat ca o răceală timp de cîteva luni, boala s-a dovedit a fi mai mult decît atît. Doctorii i-au pus un diagnostic crunt: suferea de cancer la ficat!

Şedinţele de chimioterapie n-au avut însă succes şi Nae Manea a pierdut lupta cu groaznica boală în această dimineaţă. Fostul mare atacant se afla în comă de joi.

”Aş da orice să-l mai văd cum era. Te schimbă chimioterapia. A slăbit vreo 20 şi ceva de kilograme. Îi sînt băgate în corp tot felul de substanţe, care te ard dacă îţi sînt aruncate pe piele. A avut dureri mari, dar noi sperăm să se vindece”, spunea fiul său, Florin Manea, în urmă cu nici o lună.

Comunicatul Rapidului

"Familia Rapid trece din nou prin momente grele. Fostul jucător, antrenor şi mai apoi oficial al clubului FC Rapid, Nicolae Manea, s-a stins din viaţă la 60 de ani după o lungă luptă cu o boală incurabilă. Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să-l odihnească!", a fost mesajul FC Rapid pe pagina de Facebook.

Cine a fost Nicolae Manea
Fostul atacant şi-a început cariera la Rapid, unde a făcut junioratul din 1967 pînă în 1973:

- a jucat timp de 7 ani din 1973 pînă în 1980 la Rapid. A strîns 108 prezenţe şi a marcat 32 de goluri;
- din 1980 a trecut în Ghencea pentru doar un an, unde jucat 9 meciuri şi a înscris un gol;
- a revenit la Rapid unde a mai jucat încă 6 ani, din 1981 şi pînă în 1987. A strîns 113 meciuri şi a marcat de 17 ori;
- şi-a încheiat cariera la Bistriţa, unde a stat 4 ani, din 1987 pînă în 1991. 40 de meciuri şi 14 goluri a strîns fostul atacant la Gloria;
- avea o selecţie la naţionala României, plus alte 11 pentru naţionala olimpică, unde a marcat de două ori.

bottom of page