top of page

Execuţia din 1989! Povestea unui Steaua - Rapid prelungit până când "roş-albaştrii" au câştigat!

Meciurile dintre Rapid şi Steaua din Cupa României au produs întotdeauna amintiri care se şterg greu. Aşa a fost şi în 1989, când, teoretic, distanţa dintre cele două echipe era ca de la cer la pământ. În acel an, Rapid cădea în "B", iar Steaua juca finala Cupei Campionilor. Însă ceea ce s-a întâmplat la partida din semifinalele Cupei României a fost de domeniul SF-ului. 3-2 pentru Steaua, cu golul victoriei marcat în minutul 115. Şi prelungirile nu începuseră!

Primăvara lui 1989, în Regie. Cu 15.000 de rapidişti în tribune, echipa lui Marian Rada şi Damaschin II a condus-o pe Steaua, dar, dezavantajată de arbitru, a fost întrecută de "dubla" lui Piţurcă şi, deşi a egalat la 2 prin Damaschin, a pierdut până la urmă în prelungiri. Prelungiri, nu "extra time"!. "Arbitrul Igna a ţinut meciul până când ne-a dat Ilie Stan gol. Practic, partida s-a încheiat prin minutul 115, dar nu era prima repriză suplimentară, ci pur şi simplu nu se fluierase finalul celor 90 de minute. Se mai întâmplase la un meci al Stelei, la Oradea, cu un an înainte", a povestit Florin Constantinovici, fundaşul de atunci al Rapidului.

Dinţi rupţi, meciul continuă!
Nu a fost vorba doar de minutele de prelungire însă. Acelaşi jucător îşi aduce aminte cum a trebuit să iasă accidentat după ce Iosif Rotariu i-a spart dinţii, iar Damaschin a fost faultat grosolan de Bumbescu, totul fiind complet ignorat de arbitrul Ioan Igna. "Am ieşit accidentat după ce Rotariu mi-a dat un cot în gură, iar Bumbescu l-a aruncat peste tribune pe Damaschin, dar Igna zicea: «Merge! Joacă, joacă!». Noi îi ziceam: «Jucăm, dar stai să-l găsim pe Damaschin!»", a afirmat Constantinovici. Arbitrul de atunci, Ioan Igna, s-a rezumat să afirme: "Nu-mi mai aduc aminte de acel meci, dar nu cred că am făcut aşa ceva".

"A ieşit bătaie mare între Miliţie şi suporterii noştri la Gara de Nord. A fost hoţie mare", Florin Constantinovici, fost jucător Rapid

CEAUSESCU SI PARTIDU ISI FAC IAR TREABA PENTRU "JUCARIA" LOR . RAPID E FURATA IAR ... 

Povestea primului derby dintre Rapid şi Steaua » 10 secunde de haos, 90 de minute de încleştare.

Large Heading

Primul derby jucat între Rapid şi Steaua s-a decis în primul minut, cu un gol marcat în secunda 10.

În urmă cu 70 de ani, cu mai puţin de o lună înainte de abdicarea regelui Mihai I, forţată de comuniştii sprijiniţi de sovietici, Steaua, denumită Asociaţia Sportivă a Armatei, dădea piept pentru întîia dată cu Rapid, care purta titulatura de CFR Bucureşti la acea vreme.

Ce s-a întîmplat atunci? Cele două echipe s-au întîlnit pe un teren de fotbal desfundat şi mustind de apă, pe care jucătorii reuşeau cu greu să îşi păstreze echilibrul. Erau vremuri în care suprafeţele de joc erau impracticabile, iar condiţiile în care s-a jucat primul derby pe stadionul "ANEF" nu ar fi permis în ziua de azi disputarea nici măcar a unei partide între copii sau juniori.

Iată cum descria Petre Gaţu în ziarul "Sportul Popular" golul marcat de Lungu în secunda 10: "... Marian a trecut mingea lui Comşa care a trimis-o spre Lungu. O interceptează însă, Panait, care degajează defectuos, în latul terenului, la Tănăsescu. Acesta trimite repede lui Comşa care era pe marginea careului. Feroviarul o scapă, dar mingea se opreşte într-o băltoacă unde o ajunge Lungu. Un shoot puternic şi plasat cu stîngul şi goalul a fost gata".

Roş-albaştrii au terminat jocul în zece oameni, după ce fundaşul Panait Ion a fost eliminat din joc pentru injurii la adresa unui adversar. Disputat în etapa a 10-a, întreaga rundă jucîndu-se însă între etapele 14 şi 15 din cauza unei amînări. La finalul turului, CFR se afla pe locul 3, iar ASA pe 12 din 16 echipe.

În urma succesului la limită în faţa "militarilor", giuleştenii urcau pe locul doi în clasament, în timp ce adversarii lor se situau pe locul 14.

În retur, CFR Bucureşti - ASA Bucureşti 2-0, goluri Bazil Marian şi Filotti. La finalul sezonului CFR termina pe 3, iar ASA, clasîndu-se pe locul 14, a disputat  7 meciuri de baraj chiar pe stadionul pe care se va juca derby-ul de azi. Cu mari emoţii, echipa antrenată acum de Marius Lăcătuş şi-a obţinut dreptul de a participa şi la următoul sezon de primă divizie. Aceasta însă după ce roş-albaştrii au contestat rezultatul unui alt meci de baraj, partida respectivă rejucîndu-se şi terminîndu-se la egalitate. Cu rezultatul iniţial, ASA ar fi jucat în liga secundă.

CAZUL BRICHETA : RAPID - steaua 1-0 , 0-3 la masa verde ... Un titlu compromis 

PRIMĂVARA 2008. În tentativa de recuperare a distanţei faţă de liderul CFR Cluj, Rapid şi Steaua se înfruntau în derby-ul care urma să decidă challengerul ardelenilor la titlu.

Aproape învingători, Săpunaru marcînd pentru 1-0, rapidiştii au simţit cum "planeta se scufundă" cu adevărat în momentul în care Alexandru Deaconufluieră finalul meciului. Era minutul 74, iar o brichetă schimba radical soarta partidei şi a luptei pentru titlu.

DERBY-UL 100 DISTRUS
Rapid şi Steaua se întîlneau pe 20 martie 2008 în cea de-a o suta partidă în Liga I. Un moment istoric pentru două dintre cele mai importante echipe din fotbalul românesc. Totul avea să treacă în umbră din cauza incidentelor provocate de suporteri.

Giuleştenii au încercat să controleze partida încă din primele momente. Împinşi de la spate de galeria impresionantă, aceştia l-au pus la grea încercare pe Robinson Zapata. Axul latino al Stelei (Dayro Moreno, Andres Mendoza şi Pepe Moreno) nu a rămas nici el dator, dar n-a fost suficient.

Gazdele au dat lovitura în minutul 68. O minge respinsă în faţă de Zapata a fost reluată acrobatic de Săpunaru, iar Rapid conducea cu 1-0. Degeaba! Şase minute mai tîrziu, "roş-albaştrii" marcau ceea ce avea să fie un "hat-trick". Marcator: o brichetă venită din sectorul fanilor rapidişti.

Tehnicianul Mircea Rednic a ţinut să îi ironizeze pe stelişti: "Ce viteză aveau cînd au fugit spre vestiare! N-au alergat tot meciul cum au făcut-o în momentul ăla".

"EROUL" LOVIN
Florin Lovin a devenit principala ţintă a fanilor Rapidului, el fiind cel mai insistent stelist pe lîngă Alexandru Deaconu, încercînd să-l convingă să oprească meciul. "Îmi pare rău pentru ei, dar nu vreau să rejucăm. Toată lumea m-a acuzat că nu sînt bărbat, dar eu îmi dovedesc altfel bărbăţia, în familie", declara mijlocaşul atunci.

SĂPUNARU L-A FĂCUT PRAF PE DEACONU
Poate cel mai vehement contestatar al deciziei lui Deaconu a fost chiar marcatorul unicului gol al partidei, Cristi Săpunaru. Acesta nu a ezitat să arunce replici tăioase la adresa "centralului": "L-a lovit o brichetă şi a plîns ca o femei! Nu e bărbat adevărat! Mai bine venea Irina Mîrţ, sigur avea mai multă tărie!"

"Să ne retrogradeze în Liga II mai bine decît să îşi bat joc în halul ăsta!"

NAE MANEA

“Vom cere să se reia meciul din minutul în care a fost întrerupt. Să lase fotbalul să se joace pe teren!”
CONSTANTIN ZOTTA

"A fost un adevărat jaf, arbitrii ne-au furat în ultimul hal, e inadmisibil aşa ceva! Nu cred că suporterii rapidişti au aruncat cu obiecte în teren, noi conduceam. Deaconu n-a judecat după regulament, a fost ceva premeditat!"
GEORGE COPOS

"Nu o să cer rejucarea. Cine nu vrea să fie avantajat? Normal e să se respecte regulamentele, adică, din cîte ştiu eu, să cîştigăm la masa verde"
GIGI BECALI

“Trebuia ca arbitrul să fie lovit de două ori pentru a opri partida? Decizia a fost înţeleaptă”
VALERIU ARGĂSEALĂ

“Aşteptăm să se aplice regulamentul şi să cîştigăm meciul cu 3-0. De ce sîntem noi acuzaţi? Avem vreo vină pentru că fanii Rapidului dau cu brichete?”
ADRIAN ILIE

"Arbitrul a procedat corect, el trebuia să oprească meciul dacă se simţea în incapacitate fizică sau psihică de a conduce partida"
ION CRĂCIUNESCU

“Bine a făcut că a oprit meciul! De ce să mai stea trei minute? Să-l omoare suporterii pe teren?”
DAN LĂZĂRESCU

Nota “centralului”: 8,5
Observatorul de arbitri de la derby, Dan Petrescu, s-a declarat mulţumit de prestaţia lui Deaconu. În raportul depus la FRF, “centralul” a primit nota 8,5, ceea ce înseamnă între foarte bine şi excelent. Deaconu a fost decorat şi de Traian Băsescu "pentru că a avut curaj să oprească meciul şi a pus stop violenţei". Acesta a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa a III-a, la fel ca Adrian Porumboiu şi Ion Crăciunescu.

STELISTUL DEACONU
Gazeta Sporturilor a dezvăluit atunci că Alexandru Deaconu evoluase în trecut la juniorii Stelei şi făcuse armata chiar în Ghencea! Mai mult, Deaconu locuia chiar în Ghencea, în apropierea stadionului "roş-albaştrilor". Fundaş, acesta n-a reuşit să-l convingă pe Florin Marin, fiind împrumutat la "satelitul" Steaua Mizil. A dat probe şi la Oţelul, dar n-a fost oprit.

În 1992 s-a apucat de arbitraj la numai 20 de ani. Opt ani mai tîrziu făcea deja pasul spre primul eşalon, iar în 2005 a ajuns pe lista FIFA. Antrenamentele a continuat să le facă în locul unde a luat pentru prima dată legătură cu fotbalul, Stadionul Steaua.

RAPORTUL ERA ÎMPOTRIVA SA
Gazeta Sporturilor a intrat ulterior şi în posesia raportului de joc pe care Deaconu l-a făcut la Rapid - Steaua. Acesta notase: “La aproximativ două minute după ce am fost lovit, m-am deplasat spre locul de unde urma să se reia jocul, însă în acel moment mai multe obiecte au fost aruncate din acelaşi sector, moment în care am considerat că integritatea fizică a jucătorilor şi a brigăzii de arbitri este pusă în pericol şi am oprit definitiv jocul”.

Ion Crăciunescu a considerat că acesta a greşit: "Era OK dacă scria că a oprit meciul din cauză ca a fost lovit. Aşa însă, încercînd să o scalde, totul s-a complicat. Dacă a oprit jocul pentru că s-au aruncat obiecte, nu pentru că a fost lovit, trebuia să acorde 3 minute. E în culpă!"

CUM S-A DECIS
Cu o zi înainte de reunirea Comisiei de Disciplină, conducătorii fotbalului românesc se pronunţaseră deja în privinţa verdictului. Dumitru Dragomir (preşedintele LPF), Mircea Sandu (preşedintele FRF) şi Patriţiu Abrudan (vicepreşedintele FRF) au anunţat că Rapid nu are nici o şansă şi că verdictul este unul clar: 3-0 pentru Steaua!

Cine a votat soarta derby-ului:
Marin Cernat - preşedinte
Mircea Dridea - vicepreşedinte
Adriean Neguţ - membru
Lucică Ghiţă - membru
Victor Cicu - membru

Ce spuneau regulamentele:
Regulamentul FRF » Articolul 83, alineatul 83
“Neexecutarea dispoziţiilor date de arbitru în legătură cu desfăşurarea regulamentară a jocului, înaintea sau în timpul jocului, care are ca efect neînceperea sau nereluarea jocului în termenul regulamentar, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait”.

Legile Jocului
“Dacă un obiect aruncat de către un spectator loveşte arbitrul sau pe unul dintre asistenţi, sau un jucător, sau un oficial al echipei, arbitrul poate lăsa jocul să continue, să-l întrerupă sau să-l oprească definitiv, în funcţie de gravitatea incidentului. În toate cazurile arbitrul trebuie să raporteze cele întîmplate autorităţilor competente”.

CUM S-A DESFĂŞURAT
Pe 29 martie, la ora 1:39 noaptea, Comisia a anunţat decizia finală după 9 ore de deliberări: "Rapid pierde prin forfait, e obligată să joace două meciuri acasă fără spectatori şi să achite o amendă de 53.500 RON".

De dimineaţă, CCA a discutat aproape trei ore decizia lui Alexandru Deaconu de a opri meciul. Gheorghe Constantin, Marcel Lică, Dan Petrescu şi Nicolae Grigorescu au condus şedinţa, dar ultimul a şocat cînd a spus că: "nici măcar n-am văzut meciul, nu ştiu ce s-a întîmplat".

În mijlocul audierilor, Zotta a luat cuvîntul:
Zotta: “Domnule preşedinte, vreau să-l întreb ceva pe domnul Deaconu”
Daniel Cernat: “Vă rog!”
Zotta: “Domnule Deaconu, în baza cărui articol aţi oprit jocul?”
Deaconu: “Domnule preşedinte, nu vreau să răspund la întrebarea asta”
Daniel Cernat: “Nu vrea să răspundă!”
Zotta: “Pentru că dacă ar spune de ce l-a oprit şi-ar contrazice raportul şi ar fi deranj”

Comisia de Disciplină a început şedinţa la ora 17:00, dar abia după 2 ore şi jumătate s-a trecut la judecarea propriu-zisă a cazului. Au fost audiaţi, pe rînd, Cristi Săpunaru, Florin Lovin şi Valentin Alexandru (observatorul partidei). Nae Manea a fost dat afară după o ceartă cu Valeriu Argăseală, dar a fost reprimit ulterior în sală. Inedit a fost momentul în care membrii Comisiei au comandat cîteva pizza.

În jurul orei 12, în sală rămăseseră doar membrii Comisiei. Decizia a venit abia înspre 2 dimineaţa, cînd Daniel Cernat a anunţat triumful la "masa verde" al "roş-albaştrilor". Toţi cei cinci membri au votat ca partida să fie cîştigată cu 3-0 de Steaua. Mircea Dridea a fost singurul care a propus ca rezultatul să nu fie decis la "masa verde", dar şi-a abandonat ideea şi s-a supus majorităţii.

RAPID 1-0 steaua , 0-3 la masa verde

Steaua, ruSine istoricA în faTa Rapidului

 rapid bucuresti 5-1 STEAUA BUCURESTI

Rapidul a umilit Steaua în numai 45 de minute, a reintrat în cărţile pentru Europa League şi a făcut aproape irealizabil visul roş-albaştrilor pentru un nou titlu Vezi rezumatul partidei Rapid - Steaua 5-1!

Poate că e o remarcă facilă, dar Rapidul s-a însufleţit brusc sub aripile îngereşti ale lui Sandu Neagu. Spiritul lui a dirijat atmosfera derbyului cu Steaua, în tribune şi pe gazon, suficient de presant pentru a împinge de la spate trupa giuleşteană către o primă repriză de poveste. Similară, dacă vreţi, cu acele fabuloase 45 de minute ale "naţionalei" din mai '92, cînd Hagi (2), Lupescu (2) şi Balint spulberau triumfal Ţara Galilor cu un 5-0 după numai o jumătate de ceas de joc! Copos: "Avem super echipă, super antrenor şi o super galerie"

Opera de atunci i-a aparţinut lui Dinu. Acum, tot un dinamovist, Andone, şi-a marcat CV-ul cu o execuţie-blitz comparabilă. Şi-a aşezat echipa într-un 4-2-3-1 respectat ca la carte de Lazăr şi compania. Şi a dat drumul la cîini încă din secunda unu! Grigorie (4) şi Spadacio (5) au încălzit repede careul roş-albastru, pregătind curajos terenul pentru explozia lui Ioniţă.  Andone: "N-am mai ţinut cont că e Steaua, ne trebuie punctele" 

Puştiul pregătit pentru Bundesliga a aruncat în aer Giuleştiul fremătînd cu o lovitură de cap în dreapta lui Tătăruşanu (7) şi a semnat apoi "dubla" cu sînge rece (17). Între reuşitele atacantului vişiniu, unica străfulgerare a Stelei, cu un penalty obţinut şi transformat de Kapetanos (14), of course!, singurul exemplar viu aseară din curtea lui Stoichiţă.  Stoichiţă: "Nimic nu e pierdut, trebuie să mergem înainte" 

Cel mai clar succes din istorie
Cu un cuplu de închizători fără busolă, Ov. Petre - Toja, parcă certaţi cu deposedările ori pasele, oaspeţii s-au înfundat minut cu minut în capcanele fără sfîrşit întinse pe tot terenul de oamenii lui Andone. Pe dreapta, Săpunaru şi Grigorie l-au exasperat pe Petre Marin, iar în flancul stîng Spadacio şi Cesinha s-au simţit ca la o promenadă pe Calea Victoriei. Cel de-al doilea a şi urcat tabela la 3-1 cu un lob scurt peste Tătăruşanu, prelungit apoi în plasă (22), completarea venind de la Marius Constantin, penalty transformat după un fault asupra lui Grigorie.

După pauză, acelaşi joc de-a şoarecele şi pisica. O formaţie a Stelei parcă un pic mai vivace, doiar cît să aibă două încercări anemice la poarta lui Bornescu, prin Arman Karamian (67) şi Stancu (69). Dar şi un Rapid la fel de determinat, punctînd fără milă pentru un 5-1 neverosimil (73), numai bun să dea contur celei mai spectaculoase victorii a Giuleştinei în acest sezon, dar şi celui mai categoric succes al Rapidului asupra Stelei din istorie! Cu dedicaţie specială însă pentru CFR Cluj, care, prin eşecul Stelei, se duce lansat către un nou titlu.

Săpunaru trebuia eliminat
Marius Avram a făcut o singură greşeală de arbitraj. Săpunaru a avut un atac criminal asupra lui Tănase, dar Avram a dictat doar fault, nici măcar cartonaş galben. Reluările TV demonstrează că Săpunaru se duce cu ambele picioare direct pe tibia stelistului, piciorul drept al lui Tănase îndoindu-se sub forţa crampoanelor lui Săpunaru.

Iordănescu, interzis în Giuleşti
Anghel Iordănescu a venit în Giuleşti însoţit de cei doi băieţi ai săi, dar nu a mai găsit nici un loc liber. "Dă-l afară! Nu are voie să stea aici", i-a strigat Rică Răducanu unui steward, iar fostul selecţioner s-a enervat şi a plecat. "Bă, am glumit!", a spus Răducanu. "Am plecat fiindcă nu mai erau locuri, dar nu este normal pentru că eu am cumpărat bilete!", a comentat Iordănescu. (Remus Răureanu)

Omagiu pentru Sandu Neagu
Jucătorii au intrat înainte de startul partidei cu tricouri avînd chipul lui Sandu Neagu şi cu numărul 9 pe spate. Giuleştenii au afişat şi un banner pe care au scris: "Sandu Neagu a plecat spre Cer, Giuleştiul nu va mai fi acelaşi fără el". Pe tabela de marcat au rulat imagini din cariera de fotbalist a fostei glorii a alb-vişniilor, dar şi din ultimii ani. Soţia fostului fotbalist şi copiii săi au urmărit meciul de la tribuna oficială, îmbrăcaţi în doliu. În faţa stadionului, giuleştenii au amenajat un loc în care oamenii au putut depune flori şi aprinde lumînări. (Cătălin Popescu)

Stoichiţă şi Panduru au preferat handbalul
Steaua a ajuns la stadionul din Giuleşti cu o oră şi jumătate înainte de începerea meciului. Jucătorii au ieşit imediat pe teren, în timp ce Mihai Stoichiţă şi Basarab Panduru au intrat la secretariatul clubului Rapid pentru a vedea finalul partidei Oltchim - Gyor 24-20. La sfîrşit, Stoichiţă a tras concluzia: "Dacă nu avem meci în acea duminică, vom merge şi noi la finala de la Bucureşti". (Andrei Crăiţoiu)

"Frumuseţea fotbalului o dau zeii din teren"
Galeria giuleştenilor a pregătit o coregrafie specială pentru acest meci. Suporterii au afişat un banner pe toată suprafaţa peluzei pe care era desenat un teren de fotbal, avînd echipa Rapidului din 1967, anul primului titlu pentru alb-visinii. "Frumuseţea fotbalului o dau zeii din teren care produc minuni, nu traficul de fotbalişti, blaturile sau banii din televiziuni", au scris rapidiştii pe un alt banner. (Cătălin Popescu)

Steaua, fără galerie
Elevii lui Stoichiţă nu au avut aseară galerie în Giuleşti! Iniţial Rapidul le-a rezervat roş-albaştrilor 406 bilete, dar apoi s-a răzgîndit. Pentru că în returul campionatului trecut Steaua le-a dat doar 400 de tichete, reprezentînd 2 la sută din capacitea stadionului, giuleştenii au decis să acorde doar 152 de bilete. Suporterii Stelei au refuzat să le ridice şi astfel sectorul rezervat oaspeţilor a fost ocupat doar de ofiţerul de presă, alături de Gora Tall şi de stewarzi.

- Marius Şumudică a fost felicitat pentru victoria cu Dinamo (3-2). Fanii i-au cerut antrenorul Gloriei Bistriţa să vină în Giuleşti.
- Jucătorii Unirii Urziceni Vasile Maftei şi George Galamaz au venit aseară pentru a urmări derby-ul. Cei doi au evoluat în trecut la Rapid.
- Vicepreşedintele Nicolae Manea a urmărit meciul alături de Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a venit însoţit de cei doi copii ai săi, Ana şi Alexandru.
- Jucătorii au ţinut un moment de reculegere pentru dispariţia lui Sandu Neagu, dar şi pentru tragedia din Polonia.
- Fără drept de joc, Dacian Varga a urmărit din tribune meciul. Tibi Bălan a preferat să rămînă acasă.
- George Copos şi Gigi Becali au ajuns la stadion cu puţin timp înainte de startul partidei. Patronul Rapidului l-a invitat pe Becali să urmărească împreună meciul, din lojă.

O mica gluma ...        RAPIDISTII   NU  SE    FAC , RAPIDISTII SE   NASC :) 

RAPID 

  BUCURESTI

               5-1

steaua                     bucuresti

Leasa si Dragos - 86 vs 86'
00:00 / 00:00
bottom of page