ion ionescu
Opt ani a jucat în Giulești unul dintre cei mai mari atacanți din istoria Rapidului, timp în care a devenit golgeterul all-time al clubului, cu 127 de goluri marcate.
Povestea lui Ion „Puiu” Ionescu la Rapid a început în 1960, iar de atunci au urmat ani de glorie în tricoul alb-vișiniu, punctul de referință fiind primul titlu oficial din istoria giuleșteană, câștigat în 1967.
De-a lungul istoriei de 94 de ani a Rapidului, doar în opt sezoane rapidiștii au câștigat titlul de golgeter al primei ligi, iar Puiu Ionescu a fost singurul care a reușit această performanță de două ori, în 1963 (cu 20 de goluri) și în 1966 (cu 24 de reușite).
Legendarul atacant și-a început aventura la Rapid la numai 8 ani, când a ajuns în Giulești la recomandarea unui prieten din cartier, care juca la echipa secundă, însă drumul până la prima echipă nu a fost presărat doar cu lapte și miere, ci mai degrabă cu piedici și momente în care a vrut să renunțe la fotbal.
Până la 22 de ani, când a debutat la prima echipă, Ion Ionescu a renunțat la fotbal timp de șase luni, când a lucrat la CFR.
La 19 ani a jucat în Liga 4, la Tarom, echipa a treia a Rapidului de atunci, iar Puiu a fost golgeter, cu 52 de goluri într-un singur sezon, ducând în spate echipa către promovarea în cel de-al treilea eșalon.
Nici măcar de atunci, drumul lui Ionescu nu a fost lin. Adus la Rapid, acesta a debutat la echipa mare într-un meci cu CSA Steaua, în care nu a făcut față unor nume grele la acea vreme, iar președintele clubului giuleștean l-a trimis înapoi la Tarom, pentru ca mai apoi să ajungă la Locomotiva, cea de-a doua echipă a Rapidului.
Locomotiva s-a desființat, iar Ionescu a ajuns la Știința București, în liga secundă, de unde a ajuns, paradoxal, la echipa națională de tineret a României, selecționat de Angelo Niculescu.
Abia atunci i-a convins pe giuleșteni și a început povestea lui Ion Ionescu la marele Rapid, încununată cu 107 goluri în prima ligă, record absolut.
La Rapid a jucat până în 1968, când a plecat în Germania, la Aachen, unde a înscris 10 goluri în 46 de meciuri.
După doi ani s-a întors în țară, unde a bifat un meci pentru Crișul Oradea, pentru ca mai apoi să ia drumul Belgiei, unde a petrecut alți doi ani, la Cercle Brugge, retrăgându-se din activitatea de fotbalist la 34 de ani.
Puiu Ionescu a încercat și o carieră de antrenor, având în CV echipe ca Șoimii Sibiu, CSM Suceava, Gloria Buzău și FC Constanța, iar în 1980 a ajuns la echipa de suflet, Rapid, unde a antrenat un singur sezon, în liga secundă.
Golgeterul primei ligi nu putea să lipsească din echipa națională a României, acolo unde a înscris cinci goluri în 24 de selecții.
Ieșit din fotbal, Ion Ionescu a ales avocatura, însă Rapidul a rămas în inima legendei vișinii.
„Puiu" a ajuns la vârsta de 75 de ani şi puţini suporteri îşi mai aduc aminte de golurile lui pentru Rapid. Asta deşi n-au fost puţine, 107 în 183 de meciuri. Click! nu l-a uitat însă pe cel care rupea porţile Stelei în anii '60 şi înainte de derby i-a făcut o vizită fostului golgheter. Nu acasă, pentru că în ciuda vârstei, Ion Ionescu a rămas la fel de activ ca în faţa porţii, ci la Curtea de Apel Bucureşti, unde „Puiu" e încă avocat pledant.
„Ţin minte că le-am dat gol pe unde i-am prins. Mă mir totuşi că sunt doar 9 în total. Parcă am înscris mai multe. Trei le-am dat într-un singur meci câştigat cu 3-0", spune fosta glorie rapidistă. Rugat să-şi aducă aminte de o situaţie memorabilă de la întâlnirile cu Steaua, Ion Ionescu nu stă mult pe gânduri.
„L-am prins pe un fundaş al lor, Georgescu, între mine şi Niki Dumitriu şi l-am pasat de două ori printre picioare. Apoi, a venit un alt fundaş stelist, Avram, şi i-a spus lui Georgescu că e prost şi nu ştie cum să ne atace. L-am pasat şi pe el de două ori printre picioare şi atunci s-a întors către al lui zicându-i: «Bă, nu erai chiar aşa de prost». Şi acum râd de faza asta când îmi aduc aminte. Nu ne stătea nimeni în cale în anii aceia, când s-a şi câştigat primul titlu de campioană din istorie", spune fostul atacant.
Acesta nu uită însă derby-urile când Rapid a fost furată de arbitri. "Se va spune că sunt subiectiv, dar de fiecare dată când bătea Rapid, se juca pe bune. De fiecare dată când bătea Steaua, se lăsa cu hoţie.
Aşa erau ei învăţaţi. Se făceau presiuni de sus ca să câştige Steaua toate meciurile şi, deşi aveau echipă bună şi poate dacă s-ar fi pregătit ne băteau oricum, n-au câştigat o dată fără ajutor. Ei stăteau toată săptămâna în cârciumă pentru că ştiau dinainte că vor câştiga", îşi aduce aminte Ion Ionescu.
on Ionescu a jucat la Rapid între 1960 şi 1968, de unde a plecat la Alemania Aachen pentru doi ani. La nemţi a marcat 10 goluri în 46 de partide, iar pentru România, 5 goluri în 24 de partide.
După Germania de Vest, Ionescu a bifat doi ani, 1970-1972, la Cercle Brugge, în Belgia, o performanţă incredibilă pentru perioada comunistă. Ion Ionescu este absolvent al Facultăţii de Sport, dar şi al celei de Drept. În prezent e avocat pledant în Baroul Bucureşti. "Nici cel căruia i se spune «Procurorul» (n.r. Cornel Dinu), nu e la acest nivel", spune "Puiu".