SANDU NEAGU
Născut în cartierul Rahova, pe 19 iulie 1948, dar crescut în Giuleşti, într-o familie de rapidişti fanatici, Alexandru Neagu a avut un singur ţel în viaţă: să joace fotbal doar în „Potcoavă". „Sandu Neagu a intrat greu în echipa Rapidului pentru că acolo erau Oblemenco şi Ion Ionescu, care nu puteau fi înlocuiţi. El a avut şansa abia după ce a plecat «Puiu» la Aachen", spunea Rică Răducanu despre fostul său coleg. La 22 de ani, după trei sezoane excelente la Rapid, Sandu Neagu a fost convocat de Angelo Niculescu pentru Campionatul Mondial din Mexic. „A fost apogeul carierei. În meciul cu Cehoslovacia a jucat extraordinar. A dat gol, a scos penalty şi dacă îl vedea cineva atunci, de la un club mare, îl lua imediat", a explicat Rică Răducanu, coleg de cameră cu Neagu la acel turneu. „Capellini din Giuleşti", aşa cum îl supranumise scriitorul Ioan Chirilă pe Sandu Neagu, a devenit de atunci „Eroul de la Guadalajara".
S-a apucat de băutură după primul divorţ „Bă, tu pleci de la Rapid doar cu picioarele înainte", i-a spus franc Valentin Stănescu lui Sandu Neagu şi a avut dreptate. După 15 ani petrecuţi în Giuleşti, timp în care a jucat 286 de meciuri, a înscris 110 goluri, a câştigat două Cupe, în 1972 şi 1975, şi un campionat, 1967, Sandu Neagu s-a retras de la Rapid. Atunci au început şi problemele pentru el. „A divorţat de prima soţie şi asta l-a distrus. Fără stabilitate familială, s-a pierdut imediat. Atunci s-a apucat şi de băutură, pentru că atât timp cât a fost fotbalist, nu punea pe limbă", a mai povestit Rică Răducanu. În ultima parte a vieţii, „Eroul de la Guadalajara" a rămas pe drumuri şi a trăit pe unde a apucat, inclusiv într-o locuinţă amenajată la Stadionul Giuleşti, împreună cu cea de-a doua soţie şi cu cei doi copii. Ironia sorţii a făcut ca sfârşitul lui Sandu Neagu să-i fie adus de o minge de fotbal. Pe 17 aprilie 2010, cu o zi înainte de derby-ul dintre Rapid şi Steaua, trupa lui Ioan Andone a decis să se antreneze chiar pe Stadionul Giuleşti, nu la baza Pro Rapid, iar Sandu Neagu a ieşit să-i vadă pe băieţi. Fiul său a primit o minge de la fotbalişti şi i-a dat tatălui său o pasă. Sandu Neagu s-a întins să returneze balonul şi a căzut rupându-şi femurul. A fost dus la spital, dar n-a suportat complicata operaţie pentru că, aşa cum au spus doctorii, era „putred", fiind bolnav de ciroză hepatică de mai multă vreme. Aşa s-a stins Neagu, pe 17 aprilie 2010.
Şi-a vândut garsoniera primită de la primărie Fostul coleg de la Rapid, Rică Răducanu, a povestit însă un episod edificator pentru comportamentul lui Neagu: „Avea bani. Ce a strâns din fotbal, plus că a lucrat în Algeria, ca maistru, a strâns şi de acolo bani serioşi. Avea şi unde să locuiască, dar a lăsat toate casele copiilor din prima căsătorie şi fostei soţii, care l-au dat apoi afară. I-am dat eu, cât am fost la Primăria Capitalei, şi cu ajutorul lui Mircea Lucescu, o garsonieră în Drumul Taberei. Teofil Codreanu mi-a spus: «Bă, să vezi că ăsta o vinde», dar nu l-am crezut. După ceva timp m-am întâlnit cu el şi l-am văzut cu ceas la mână, cu inele. I-am zis: «Ia uite, cioară, ce barosan eşti!», dar când colo, el vânduse garsoniera. Am auzit că a băut apoi toţi banii...".
Copiii săi au ajuns să cerşească.
După moartea lui Sandu Neagu, Cristina, soţia acestuia, a ajuns să aibă grave probleme financiare şi să trăiască din mila oamenilor din fotbal, care au avut grijă să le trimită din când în când lui Roberto (11 ani) şi Ingrid (13 ani), alimente, haine şi bani. Însă mama acestora, Cristina, din motive ştiute doar de ea, îi trimite constant la cerşit. Fata lui Neagu din prima căsnicie, Mihaela, a încercat să obţină ea custodia copiilor, însă Cristina s-a opus vehement.
A murit Sandu Neagu-eroul de la Guadalajara!
A murit cu 1 zi inainte de derby-ul cu STEAUA...
"Nevastă, săptămîna asta mor!"
Soţia fostei glorii rapidiste din anii '60-'70 spune că atacantul de la Guadalajara a avut o premoniţie sumbră cu cîteva zile înaintea tragediei
"Giuleştiul îl plînge pe Sandu Neagu". Un banner uriaş afişat de suporteri ieri după-amiază pe zidurile stadionului de sub Podul Grant anunţa implacabil dispariţa fostei glorii rapidiste.
Ultima pasă cu fiul i-a fost fatală
Atacantul de la Guadalajara s-a stins din viaţă repede, ca o ploaie de vară, după numai o zi şi jumătate de cînd fusese internat în Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Soarta lui Sandu Neagu a intrat practic în mîinile lui Dumnezeu de joi seară, cînd a alunecat şi şi-a fracturat femurul piciorului drept în timp ce făcea pase cu fiul său, Robert (5 ani), la marginea gazonului din Giuleşti.
Vineri seară: "Sînt la stadion"
Medicii ortopezi i-au introdus o tijă în picior şi i l-au imobilizat pe un dispozitiv special. Nu l-au operat însă fiindcă analizele hepatice i-au ieşit foarte prost. Ciroza îl măcina de mult timp. "L-au trecut pe tratament cu sînge şi plasmă, iar dacă lucrurile decurg bine îl vor opera luni. Sper să reziste şi să-l ţină Dumnezeu", se ruga soţia lui Neagu, Cristina.
Vineri spre seară au început complicaţiile. "Sandu m-a sunat în jurul orei 22:00 şi mi-a zis că este la stadion. Delira săracul", povesteşte soţia. La 20:25, Neagu răspunsese la telefon reporterului. "Nu mă simt prea bine, luni sau marţi mă operez. Mulţumesc de telefon".
"Ciroza, cauza decesului"
Medicii au intrat în alertă ieri dimineaţă. "La 07:45, pacientul Sandu Neagu a făcut un stop cardiorespirator, dar doctorii l-au resuscitat. A fost dus imediat la terapie intensivă, unde a mai făcut încă un stop cardiorespirator. Din păcate, de data asta n-a mai putut fi salvat, iar decesul a fost înregistrat la ora 13:05. Cauza a fost boala lui cronică, ciroza hepatică", a declarat pentru GSP dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvînt al Spitalului Universitar de Urgenţă.
Brancardier rapidist
Sandu Neagu a fost transportat de un brancardier rapidist, care a izbucnit în plîns cînd a aflat că idolul său a murit: "Nu-mi vine să cred, era un om deosebit. Tot eu l-am dus şi pe Florea Dumitrache. Dumnezeu să-i ierte!".
"Eu credeam că e în comă, dar el murise"
Soţia se frămînta pe holurile spitalului. La 13:35, ştia că Sandu Neagu încă trăieşte. "Medicii mi-au zis să mă pregătesc de ce-i mai rău fiindcă e în comă şi ţinut în viaţă doar de aparate. Abia cînd a venit socrul lui Săpunaru, care ne-a ajutat enorm, şi a vorbit cu ei mi-au spus că murise de fapt, la 13:05". Copiii nu realizează momentul. Robert (5 ani) şi Ingrid (7 ani) se joacă, dar fata izbucneşte din cînd în cînd în plîns cînd o aude pe mama ei vorbind la trecut despre tatăl lor.
"În ultimele zile, Sandu îmi tot zicea: «Nevastă, săptămîna asta mor». I-am zis să mai mergem la un control, dar n-a vrut. Repeta: «Eu mor aici în Giuleşti»"
Cristina Neagu, soţia lui Sandu Neagu
Peluza "Sandu Neagu"
Patronul George Copos a anunţat că intenţionează să dea uneia din peluzele arenei "Giuleşti - Valentin Stănescu" numele fostului mare fotbalist al Rapidului: "Ne-am strîns cu toţii la Pro Rapid, conducători, antrenori, jucători, pentru a-l plînge pe Sandu Neagu. Toată lumea l-a respectat pe acest om, un erou al României. În semn de respect, una dintre peluzele stadionului îi va purta numele".
Al nouălea dispărut din generaţia Guadalajara
Trupul lui Sandu Neagu va fi scos de la morgă luni şi va fi depus la stadionul Giuleşti, înmormîntarea urmînd să aibă loc, cel mai probabil, marţi. Conducerea clubului Rapid va suporta toate cheltuielile funerare. Portarul Andrei Marinescu i-a aprins şi el ieri o lumînare la stadion: "Am fost lîngă nea Sandu cînd şi-a rupt piciorul. Cu 10 minute înainte îmi spunea: «Eu o să mor după ce o să-l văd pe fi-miu jucînd la Rapid»". Sandu Neagu este al nouălea jucător din generaţia Guadalajara care a încetat din viaţă.
"Cea mai frumoasă amintire cu tatăl meu este ultima întîlnire cu el. Duminică am văzut împreună CFR - Rapid şi i-am zis că-l iubesc, iar el mi-a spus că mă iubeşte"